Underkategorier

 

Gustav Vigeland

Gustav Vigeland var en norsk billedhugger og treskjærer. Han er mest kjent for skulpturene i Vigelandsparken. Vigeland ble født 11. april 1869, og døde 12. mars 1943 i Oslo.

Tidlige år

Gustav Vigeland het opprinnelig Adolf Gustav Thorsen, men byttet slektsnavn til Vigeland. Han ble født i Halse og var den nest eldste av fire brødre – en av dem var billedkunstneren Emanuel Vigeland, hans lillebror. Gustav fikk en lillebror da han var to år gammel, men broren døde etter ett år.

Gustavs far og mor het Elisæus Thorsen og Anna Aanensdatter. Elisæus var snekkermester og drev et fremgangsrikt snekkerverksted, som plasserte familien Thorsen blant Mandals småborgerskap. Elisæus tapte imidlertid betydelige summer på noen skipsinvesteringer i begynnelsen av 1880-årene, og begynte å drikke. Anna flyttet da fra Elisæus sammen med sønnene sine.

Kunstnerisk utvikling

Siden Elisæus var snekkermester fikk Gustav fra tidlig av pusle med treskjæring. Morfaren til Gustav så talentet hans og skaffet ham undervisning av bygdas beste treskjærer. Siden, i 1884, fikk han en lærlingeplass som treskjærer. Vigeland fullførte aldri folkeskolen.


Foto: TravelingOtter @ Flickr

Thorsen blir Vigeland

Det var rundt 1889, da han mottok støtte av en gruppe kunstnere med tro på hans talent, at han begynte å bruke navnet Vigeland. I 1890 dro han til København og arbeidet med Forbannet, en gruppe helfigurer som ble godt mottatt på utstilling året etter. Vigeland var da 23 år gammel, og etablerte seg med det som kunstner.

Én tanke blir til et livslangt prosjekt

Vigeland fikk arbeid med å utsmykke Nidarosdomen, men avbrøt arbeidet etter en lengre studiereise (hvis stipend han fikk i forbindelse med arbeidet med Nidarosdomen). Han hadde nemlig tanker om et større prosjekt: en monumental fontene. Han ble bevilget penger til Fonteneprosjektet i 1907, og slik begynte arbeidet med det som skulle bli  det kjente og kjære Vigelandsanlegget.

Turbulente forhold

Gustav Vigeland hadde tre partnere som er kjent. Det var Laura Mathilde Andersen, hans første kone som han fikk en sønn og en datter med; Inga Syvertsen, som loggførte hans virksomhet, og Ingerid Vilberg, som var 18 da Vigeland var 51. Vigeland hadde ingen kontakt med barna sine utover barnebidraget han betalte.

Gustav Vigeland og hans lillebror Emanuel Vigeland brøt med hverandre i 1902, da Gustav ikke forsvarte Emanuel mot beskyldninger for å hente motiver fra Gustavs arbeider.

Vigelands siste år

Vigeland skiltes fra sin siste kone, Ingerid, fire år før hans død i 1943. Han hadde da hovedsakelig jobbet med fonteneprosjektet siden 1920.

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her: