Underkategorier

 

Jubileumsutstillingen 1914

Jubileumsutstillingen på Frogner var en utstilling som skulle markere hundreårsjubileet for Norges grunnlov. Utstillingen ble arrangert i tidsrommet mellom mai til oktober i 1914, og var også en Verdensutstilling. Nærmere 1,5 millioner mennesker besøkte Jubileumsutstillingen – en betydelig andel av Norges befolkning i 1914.

Jubileumsbygg

Det ble reist 216 bygninger og paviljonger i anledning Jubileumsutstillingen, der Vigelandsanlegget ligger nå. Flere av byggene var store og flotte, som Industrihallen, Maskinhallen og Hovedrestauranten.


Foto: Anders Beer Wilse

Hovedarkitektene var Henrik Bull, August Nielsen, Rudolf Emanuel Jacobsen og Adolf Jensen. Med unntak av Henrik Bulls bro, som ble en del av skulpturanlegget, ble alle byggene revet før Frognerparken og Vigelandsanlegget ble anlagt.

Åpningsseremoni

Den høytidelige Jubileumsutstillingen ble åpnet 15. mai. Kongefamilien, regjeringsmedlemmer, ordførere og omtrent alt annet av fint folk i Kristiania samlet seg da i Sangerhallen. Åpningsmiddagen fant sted senere på kvelden, og da var Sangerhallen fylt med 1400 gjester.

Kongo-landsbyen

Den kanskje mest kjente og kontroversielle attraksjonen på Jubileumsutstillingen i 1914 var "Kongo-landsbyen" med afrikanere som var kledd i tradisjonelle afrikanske drakter. De skulle naturligvis være fra Kongo, men var egentlig fra Senegal. Tanken var at de skulle leve på sitt naturlige vis, i primitive hytter dekket av palmeblader.

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her: