Underkategorier

 

Kjente skulpturer i Vigelandsparken

Monolitten

Monolitten står i Vigelandsanlegget og består av hele 121 figurer. Gustav Vigeland ferdigstilte steinsøylen, som er hugget ut av én granittblokk, i 1943. Monolitten står på det høyeste punktet i Vigelandsparken, og er 17 meter høy.


Foto: Charlie Dave

Det er mulig å se Monolittens originale gipsmodell i Vigeland-museet.

Sinnataggen

Sinnataggen er en skulptur som viser en ung, sint gutt. Skulpturen regnes som en av Vigelands mest kjente. Sinnataggen er støpt i bronse, og er 83 cm høy. Den ble satt opp i Vigelandsanlegget i 1940.


Foto: Cliff

Fontenen

Fontenen, som ble satt opp i 1924, er den eldste delen av Vigelandsparken. Fontenen som område består av selve fontenen, figurgrupper i bronse rundt fontenen, og i midten av fontenen, en massiv granittsøyle med bronsefigurer som bærer en skål.


Foto: Mertxe Iturrioz

Vigeland har formet plassen rundt fontenen som en stor mosaikk i hvit og svart granitt. Mønsteret dekker 1800 kvadratmeter, og danner en 3000 meter lang labyrint.

Broen

Broen i Vigelandsparken er en 100-meters granittbro med lykter og skulpturer i bronse. Broen ble bygget over en eldre bro i forbindelse med Norges Jubileumsutstilling i 1914, og ble åpnet for publikum i 1940.


Foto: Andrea Puggioni

Det finnes 58 skulpturer på broen, modellert av Vigeland mellom 1925 og 1933. Skulpturene viser kvinner, barn og menn i forskjellige aldre, og det var disse skulpturene som ble montert først i hele Vigelandsparken.

Livshjulet

Livshjulet ble satt opp i Vigelandsparken i 1949, og viser menn, kvinner og barn som holder fast i hverandre. Det ble modellert i leire og støpt i gips. Det tekniske arbeidet med Livshjulet var svært krevende, og etter arbeidet skal Vigeland ha uttalt: "Jeg har aldri vært så dyktig som nå".


Foto: Mertxe Iturrioz

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her: